Valentijn houdt meer en meer van het internet, oplichters ook

Blijkbaar doen valentijntjes hun aankopen voor 14 februari steeds vaker via het internet. Vorig jaar was dat al zo in 30 % van de gevallen, in 2012 nauwelijks 20 %. De grootste fans? De 18- tot 34-jarigen. En dan vooral mannen. Maar de periode rond Valentijnsdag is ook een gunstige tijd voor internetoplichters. Hoewel liefde blind maakt, houdt u toch maar beter een oogje in het zeil …

De populairste zwendelarij rond Valentijnsdag gebeurt via nepsites die chocolade, namaakringen, parfums, ritjes in een limousine enz. aanbieden.

Dus, tortelduifjes, wees op uw hoede! Koop enkel op vertrouwde websites waarvan u zelf het adres hebt ingetikt. Pop-upvensters die verschijnen terwijl u aan het surfen bent, kunnen u doorsturen naar malafide websites.

Kijk bij de betaling altijd na of u zich op een beveiligde site bevindt. Die herkent u aan de ‘https’ waar ook een hangslotje naast staat.

Bent u toch nog bang dat uw kaart gehackt wordt als u uw valentijnscadeau koopt? Hier volgen drie tips van Kaspersky Lab:

1. Update uw besturingssysteem: download updates zodra ze beschikbaar zijn op uw toestellen. Updates dienen om kwetsbare plekken te herstellen.

2. Gebruik een beveiligde verbinding: gebruik nooit een openbare wifiverbinding die niet beveiligd is met een wachtwoord om op het internet te surfen. U gebruikt het beste een beveiligd netwerk om zeker te zijn dat geen enkele hacker aan de haal kan gaan met uw gegevens. Gebruik nooit een openbare pc als u naar websites surft waar u uw persoonlijke gegevens moet ingeven of als u een betaling wilt doen.

3. Gebruik sterke wachtwoorden: hoe ingewikkelder ze zijn − met tekens, hoofdletters, kleine letters, cijfers − hoe kleiner de kans dat iemand uw persoonlijke gegevens kan stelen.

En, wat zijn uw plannen voor 14 februari? Wat geeft u aan uw valentijntje? Welk cadeau u ook kiest, laat het zeker leveren via Kiala! En als uw hartendief zich aan de andere kant van Europa bevindt, kunt u nu toch zijn of haar cadeautje opsturen vanuit uw Kiala Punt naar zijn of haar huis in 28 Europese landen!